Beautiful Me;
Hai, thanks for coming. Wanna follow me? Click Follow | Or you wanna go back to Dashboard?
Enjoy!

wanita solehah:')
Saturday, 23 March 2013 | 00:00 | 0 comments


Wanita kaum hawaa yang mampu bangkit walaupun seringkali disakiti.Jikaa kamu disakiti bukan bermakna kamu seorang yang teruk untuk lelaki.Percayaalaah wanita mempunyai banyak kelebihan yng tersendiri.Di dalam hadis banyaak memperkatakan mengenai wanita.percayalah kamu mampu menjadi wanita yang lebih baik dgn syarat sentiasa bertakwa kepada Allah,ibubapa dan makhluk yang lain.







RAHSIA AMALAN WANITA SOLEHAH

1. Mendirikan solat
Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan keatasnya solat fardu lima waktu sehari semalam. Solat fardu dengan rajin  dan lakukannya solat sunat bagi menampung kekurangan yang terdapat pada solat wajib itu tadi.
2. Menjaga solatnya
Seseorang yang wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu. Selain khusyuk,menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakannya serta menjaga waktunya, ini bermaksud solat itu mesti diawal waktu dan tidak berlengah- lengah.
3. Bersyukur dan redha
Manusia ini biasa mempunyai tabiat yang buruk kerana apabila ditimpakan ujian atau musibah sering mengeluhdan adakalanya seperti menyalahkan takdir. Sebaiknya kita bersyukur dan redha dengan setiap pemberian Allah.
4. Selalu bersedekah
Murah hati adalah sifat yang mulia. Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama. Sehingga malikat berdoa agar orang yang rajin memberi sedekah itu Allagh S.W.T akan gantikan dangan ganjaran yang berlipat kali ganda.
5. Menjaga maruah diri
Untuk menjadi wanita solehah hendaklah wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dengan betul.memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yang boleh mendorongnya  melakukan maksiat dan perbuatan keji.
6. Takut murka Allah
Wanita solehah sentiasa patuh kepadaajaran Allah dan menjauhi semua laranganNya. Walaupun  Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiasa merasakan Allah itu maha melihat semua perbuatan hambaNya.
7. Menjaga amanah.
Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri, seorang ibu , seorang pekerja, seorang tertangga. Amanah kepada Allah seperti di dalam surah Al-Fatihah , ‘kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan.
8. Pandai mengaji Al-Quran
Wanita solehah  selain solat, menjaga solatnya dengan istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri, mestilah juga tahun mengaji quran dan suka /sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Sesungguhnya rumah yang tidak diperdengarkan alunan bacaan Quraan ibarat sebuah kubur.

Perhiasan wanita muslimah :)
Friday, 22 March 2013 | 08:37 | 0 comments



firstly,thank you sebab sudi & sanggup bagi buku yang cukup bermakna ni.Biarlah cuma buku tapi makna dia cukup mendalam.cukup untuk aku memahami erti wanita yang diredhai Allah.Mungkin selama ni ada yang nak kesempurnaaan dari aku.Aku tak mampu bagi lebih.He waiting for me about one and a half year.but,sorry situasi ni tak se senang yang disangka.Aku akan cuba belajar dari kesilapan supaya aku tak kan ulangi kesilapan tu untuk org lain.Aku dah penat dengar cacian dari org yang aku ni menyibuk hal org.Aku dah cuba pekakkan telinga aku untuk perkara yang bukan untuk aku lagi.Aku nak bina masa depan yang penuh erti.Aku pun ada hati jugak nak rasaa bahagia.Tapi masa ni aku perlukan banyak masa untuk kejar cita2 aku.Then i'm promise dengan kuasa Allah janji tu tertunai.But please kepada sesiapa rasa yang saya menyibuk hal dia pleasse jangan salah sangka,Mungkin tweet saya tu seakan2 berkaitan hidup awak,jangan salah faham.Saya ada life saya sendiri.With my own plan.kita ni kenaa berfikiran matang,Baru lah setiap perkara yang kita buat tu sempurna walau sedikit.Ntah la..malas lah nak fikir hal2 yang remeh tapi membebankan fikiran..Aku ni bukan apa , tapi fham2 lah.Biarlah fikiran aku serabut dengan apa yang sekarang(xdek kaitan dengan hangg k) tapi aku cuba nak baiki balik apa yang ada sekarang.I love my mom 1000X..xterkiralah..Jangan guriskan hati mamy sikit pun.I love her so much..Then apa yang datang dekat aku sekarang ni aku anggap sebagai orang yang aku mampu panggil 'kawan'.Aku nak fokus utk spm dulu.Aku kena rancang awal2 supaya plan aku berjaya.Masa tu aku taknak kecewakan mak ayah aku.well aku bangga dgn diri sendiri sebab dapat harungi dugaan satu per satu dengan cukup tenang.Alhamdulilah.Aku tahu Allah sedang mempersiapkan dengan perkara yang baik,Untuk orang yang baik untuk aku.Insyaallah.Aku cuma perlu tunggu dan percaya pada setiap doaku.AMIN :')



Tetap senyum walaupun hati tengah risau :') semoga muncit cepat sembuh & jangan manj2 sgt


LIFE is AWESOME
Wednesday, 6 March 2013 | 02:53 | 0 comments






Thankss to Allah.I'm feel free  now.Nak tak nak aku kena terima apa yang dah jadi dekat aku,x kan nak meratapi pulak kan.Memang susah sangat saku nak hadapi semua ni tapi Insyaallah kalau kita betul2 bersabar kita boleh hadapi perkara yang susah jadi senang kan?Ya Allah tadi he's smile to me.tapi aku jadi tergamam then senyum kambing je dekt dia..ouh ruginya.Tapi kn kenapa aku xboleh terima yg lain ek?Ya Allah..Entah lah dulu susah senang aku ada dia.Tapi dah la semua tu berlalu..Aku kena terima perkara yang dah berlalu?Take a time lah.OH God i miss his smile.Tadi terserempak dengan ummi.When isee her face aku slalu terbayang yang aku boleh peluk ummi nanti.Yeahh aku ni melampau kdang2.kalaulah aku boleh kawal perasaan marah aku semua ni xkan terjadiBiarlah..mungkin tuhan dah takdirkan semua ni..nak tak nak berlaku jugak.Tapi kalau sehari xterfikir pasal ni xsah.sampai xfokus blajar kadang2..Ya Allah kalau la aku diberi peluang perbaiki blik..For sure i'm soooo happy.hmm i wish him will be happy with her.Thank to Allah sebab xbg aku untuk dia..sebab kalau dia dengan aku,dia akan tersiksa..I hope "she" will take a good care ummi.very100 well..n take care of him..Semoga hati aku dah stop berharap ye.cukup2 lah..Hati orang xboleh dipaksa kan?right?wokey..sampai sini jelah..next week exam..so xboleh enjoy sangat wish me luck!jangan lupa #PRAY FOR LAHAD DATU








ITULAH TAKDIRNYA
Tuesday, 12 February 2013 | 16:11 | 0 comments




Semalam kata2 aku dah memakan diri aku.memang ku tak boleh terima apa yang jadi.dah mcam mimpi kan.memang kerasnya hati dia.aku selalu tertanya salah aku terlalu amat besar ke sehingga satu peluang aku tak dapat.Ya Allah maafkan aku.aku masih takdapat nak terima semua ni..aku mmg terlalu sayangkan apa yg terjadi selama 1tahun 5 bulan ni..apa salah saya.tolonglah kita bersemuka & berbincaang.yelah semua impian kita dah jadi mimpi.started 030811 i hope i will be his wife.Dah bermimpi nak tolong masakkan untuk dia,kejar cita2 sama2..be a good wife for him..be a good mnantu for ummi:') but it can't..dia dah tak terima kau..teringat lagi kita makan aiskrim sama2..thnks la tolong buatkan krja khusus akaun for me..i got A's..thanks for being nice to me.but i hope i get a chance..asalkan dia sempat merasa masakan saya.sememanya aku seperti melawan takdir,tapi aku berusaha mengubahnya dengan doa..kenapa semua org tak bg aku peluang untuk berubah..katanya dah bnyk kali bagi aku peluang utk berubah..tapi ada ke perubahan aku dihiraukan?aku tak mampu melihat orang lain ada untuknnya.aku masih mampu untuk perbaiki semua ni..aku takkan berhenti berdoa dan aku akan tunggu hasilnya walau lama..aku takdapat bangkit semula.aku tak mampu..kalau peluang tu diberi aku aka guna sebaik2 yg diberi da aku akn ubah semuanya jd lbih baik.hey,,pleasse open your eyes?dah mmg nak tengok semuanya hancur mcm ni je..
bila bangun dari tidur aku slalu terfikir,,it is mimpi untuk aku?seriesly saya cuma tido 4jam smlm..aku dah sehabis usahatapi usaha aku tak diendahkan


kalau dia bukan jodohku?

 jika dia buka jodoh kamu pada hari ini mungkin dia untuk masa depan kamu..jika dia bukan untuk masa depan kamu mungkin dia hanya unyuk masa kini kamu..percayalah..jika cinta kita kuat dan cinta kita krn Allah yakinlah jangan kamu berhenti berdoa agar dia untukmu..jangan bersedih..mungkin itulah takdirmu..dengarlah;aku tidak kan berhenti berdoa dan tidak kan pernah penat berdoa agar ada ruang untuk kita bertemu lagi..







WELCOME 2013 :D
Monday, 31 December 2012 | 05:47 | 0 comments

                                 

Pejam celik pejam celik dah nak masuk tahun baru & goodbye 2012..Humm bagi fazz tahun 2012 mmg tahun yang mayb penuh makna..banyak perkara yang bahagia saya lalui.especeli saya dgn mysweetheart zarulhakimi(LOL)..k kalau nak cerita perkara manis yang saya lalui sepanjang 2013 mmg banyak..takpe saya cerita satu persatu k..Firstly saya hepy sebab dapat celebrate our first anniversary..& yg paling i suka bila i dapat sweet hello kitty dari dia..heheh..mmg tiap2 malam lah peluk..gambar tu ada saya simpan..malas nak upload..nanti bersungguh pulak nmpak..hahaaha..haha..Then tahun ni jugak lah saya dapat classmate yang gempak..(only my gang k :])..banyak kot menda bersama kitorang lalui..Lagi2 time addmath..mmg kitorang selalu share jawapan...cikgu gertak kitorang sape tak siap addmath kena duduk luar..haha..nasib baik aku selamat..Tapi paling kesian gang kitorang suka loya buruk dgn cikgu sejarah & bm.....dgn cikgu bm lagilah..tapi kitorang agak sedih bila cikgu addmath kitorang pindah ke oversea..(lupa lah kt mana)....ouwh lupa jugak tahun ni saya dapat jadi pengawas(tak berwibawa)..hahha..tiba2 je kena jadi ketua kumpulan bertugas..memang tak ah :3 Dah la pergi kem pengawas saya sorang2 je..yang lain semua pergi latihan sukma..disebabkan saya ni pengawas baru kena,terpaksa,patut pergi..muka mmg selenge habis..next year pulak SPM lah..haha..kau dah tua fazreen..so saya dah kena start serious dgn masa depan saya..Weyh gila tak spm tu menentukan masa depan..pmr saya dah dapat 6A..so SPM kena up lagi lah..haish..




The important things is :

 Buat my parents proud dgn keputusan SPM
 Achieved my ambition;to be as a lecterur
Bawak ma & abah pergi haji
Hidup bahagia dengan Zarul(8years more :3) 
 Dapat lesen kereta

So i hope you alls dapat buat apa yang belum tercapai lagi pada tahun 2013 k..mayb pada tahun seterusnya..& saya doakan korang semua sentiasa bahagia..Tapi kalau nak ikutkan islam dah menyambut tahun baru..islam tak melarang menyambut tahun baru ni..tapi dengan cara islam la..behave ourself as a Muslim..




Next year,dah nak SPM..so jarang la nak update blog.jarang2 tu boleh la..k lah guys nak chowww luh..nak pergi pakai masker dekat muka..kihkih..haih..abah pun nak jugak pakai..bye you alls..






Segmen up follower dengan sepantas kilat II
Sunday, 30 December 2012 | 22:10 | 0 comments
KLIK SINI sayang :)
BELOM COBA, BELOM TAW ! 


Memandangkan Follower blog saya sedikit so saya tertarik untuk join..hewhew..Syarat dia pun tersangat simple.

 PERHATIAN   '5'  belog Top referal ke segmen ini , link entri nya akan diletak atas sekali besar2 ;) jika perempuan , blognya juga akan dimasukkan dalam Bloglist Me Hijabista .

So..jangan buang masa..jom join ramai-ramai :)THANKS FOR READING



                                                             




Title; Eddy kucing yang hebat :D
Saturday, 29 December 2012 | 21:26 | 0 comments
Nak ikutkan dah lama kitorang takdek kucing..Tiba2 malam tu saya  dengar bising2 dekat ruang tamu..humm agak dah kakak faz buat balik kucing..haha mula saya tengok kucing tu colour dia cantik tapi kurus..(macam la i ni tak kurus ==' ) tapi kucing tu baik je..manja..then malam tu jugak kakak bagi nama dia eddy sempena nama tauke char keuy teuw..heheh (credit to eddy char kuey teuw)..tapi eddy tu dah jaga eddy ni baik2..so eddy ni bukan dikatakan kucing terbiar la..(harap faham)...then sampai sekarang eddy dah tak kurus..gemuk dah sikit..saya je yang berat tak naik2..




mengada buat muka comel =,=


perkara comel yang eddy suka buat :

:) suka kejar ayam..huh?tak percaya kan..tapi betul
:) suka main sampai tak ingat dunia..
:) tidur tak senonoh
:) akan merenget bila tersedar dari tidur..mengada nak manja latuh
:) akan tidur dengan berselimut & ada bantal peluk kecik tepi dia
:) suka buat muka selenge bila dibuli oleh saya,,hahaha
:) tuan dia comel..lol?(lupakan)


ish3 =..=


muka tahan dibuli

apa pandang-pandang?

alololo..tertidur la pulak


Old things